Ja elokuu vielä nopeammin

Melkoista haipakkaa kesä kyllä meni ohi. Varsinkin elokuu oikein hurahti, kun oli niin paljon tekemistä. Viimeinen kesätentti oli 24 päivä ja 10 päivä alkoivat työt Enhroosin yläasteella ja Mäntsälän lukiossa. Nyt olen siis kolmen viikon ajan opettanut historiaa, uskontoa ja yhteiskuntaoppia seiskoille, yseille ja lukiolaisille. Todella innoissani olen tästä hommasta kyllä ollut ja yllättävän vaivattomasti on koulun arkeen tullut sujahdettua. Ehkä minusta tulee tosiaan hyvä opettaja 🙂

Koirille elokuu on ollut vaikeaa aikaa, koska tytöillä on ollut vuoronperään kiimat. Ensin oli kiima Windylla. Nyt on Sirulla ja Murulla. Poika parat ovat käyneet niin kuumana, ettei saunakaan ole maistunut. Nyt on tilanne onneksi normalisoitumaan päin.
Waldon ja Windyn kanssa kävimme Heinolan koiranäyttelyssä viikko sitten. Tuloksena molemmille JUN EH. Tuomari ja oli Jaana Hartus. Windy meni kehässä todella hienosti ja seisoi tuomarin pöyrällä kuin vanha tekijä. Waldoa jännitti, mutta esiintyminen oli selkeästi parempaa kuin edellisellä kerralla. Syyskuussa on nyt edessä parit näyttelyt. Toivottavasti Waldo jatkaa petraustaan.
Surullisiakin uutisia saimme elokuussa kuulla. Dobyn pikku tytölle todettiin Legg perthes 🙁 Kyseessä on siis yleensä aina leikkauksen vaativa kivulias sairaus, joka ilmenee ontumisena ja takajalan pompottamisena. Tämän uutisen myötä päätin sulkea Dobyn pois jalostuksesta. Waldon tilannetta tässä vielä mietitään. Vaikka Waldo itse on oireeton ja todennäköisesti terve, voi poika kuitenkin kantaa kyseistä tautia niin kuin ilmeisesti isänsäkin. Tosin taudin periytyvyyttä ei täysin tunneta ja Dobyn tyttärenkin tapauksessa tuli ilmeisesti yhdistettyä tietämättömyyden vuoksi kaksi linjaa, joissa lp:tä on esiintynyt. Mutta mistä sitä etukäteen tietää, kun asioista ei puhuta?
Ilman tätäkin uutista näyttää todennäköiseltä, etten Windylla ole koskaan pentuja tekemässä. Tyttö on niin pieni pirpana, että tiineyteen voisi liittyä tavallista enemmän ongelmia. Tässä joudunkin pohdiskelemaan oikein kunnolla tulevaisuuttani kasvattajana. Kotona asuvista kolmesta nartusta kahden jalostuskäyttö tuntuu epävarmalta. Eli aika heikolta näyttää. Jostain pitäisi saada uutta verta, narttu, jonka voisin sijoittaa eteenpäin ja käyttää jalostukseen. Tällaisia asioita pitää kuitenkin harkita tarkkaan, varsinkin kun näitä lp tapauksiakin esiintyy. Nythän olen ruvennut tutustumaan myös pariin uuteen rotuun, joiden edustajista olen kaavaillut toista rotua podengojen rinnalle. Näitä suunnitelmia tulee kuitenkin vielä hioa ja miettiä oikein ajan kanssa, ettei tule tehtyä hätiköityjä päätöksiä. Siksi rodutkin saavat vielä pysyä salaisuutena 🙂
Mutta tällaista siis elokuun aikana täällä Mäntsälässä… Syksy alkaa ja uudet kujeet odottavat. Toivottavasti syyskuu sujuu koirien kannalta mukavimmissa merkeissä.