2021-
Maastojuoksu-uutisia

Maastojuoksu-uutisia

Tämän vuoden aikana olemme päässeet tyttöjen kanssa kisaamaan vihdoin vähän enemmänkin maastojuoksurintamalla. Tämän harrastuksenhan aloitin Freyan kanssa 2019, minkä jälkeen meillä ehti olla vain kisat Vimpelissä 2020 ja Hailuodossa 2021. Tänä vuonna maastokausi aloitettiin kuitenkin jo toukokuussa Liedossa, missä Freya jäi 209 alkueräpisteellään juuri finaaliin kyseisissä kisoissa vaaditun 210 pisteen alle. Tämä ei onneksi haitannut, koska Freya sai finaalin ulkopuolelle jäämisen seurauksena juosta Dafnen parina koejuoksussa ja tytär saikin tämän suorituksen ansiosta itselleen kisakirjansa takaisin.

Maastotreenikuvassa Myy ja Averna, kuva: Tuija Kotka-Ritavuori

Liedon kisojen jälkeen suuntasimme heinäkuussa Hämeenkyröön kisaamaan. Kisoihin olin ilmoittanut alunperin Freyan, Dafnen ja Avernan, mutta hieman ennen kisoja Hestia kävi Freyan päälle niin, että tyttö loukkasi selkänsä. Sitä jouduimme hoitamaan fysioterapia-, lääkäri-, laserterapia- ja hierojakäynneillä, mutta onneksi selkä kuntoutui hyvin eikä siinä pitäisi olla enää ongelmia. Freya jäi joka tapauksessa Hämeenkyrön kisojen ulkopuolelle ja Averna ja Dafne pääsivät kisamaan Tito-podengon kanssa kolmistaan. Molemmat tytöt hakivat näissä kisoissa vielä vauhtiaan alkuerässä. Avernan tulos jäi 186 pisteeseen, koska neiti hieman yli-innokkaana juoksi suurimman osan matkasta pitkässä heinikössä varsinaisen uran ulkopuolella. Dafne sai alkuerästä 203 pistettä. Finaalissa molemmat kuitenkin petrasivat todella hienosti. Dafne sai 233 pistettä ja Averna 232 pistettä. Oltiin siis jo hyvin lähellä SERTK-arvoisia suorituksia. Avernan juoksusta kisojen ylituomari vielä soitti perään ilmoittaakseen, että neiti ansaitsi itselleen jo alkuerän sinnikkäällä juoksullaan kisojen ylituomarin myöntämän VINTYT-palkinnon.

Averna, Befrica’s Hera Hämeenkyrön kisoissa, kuva: Kari Vieri

Hämeenkyrön jälkeen Dafne pääsi heti seuraavana viikonloppuna kisaamaan Äänekoskelle Titon kaveriksi. Kisaa edeltävän viikon Dafne sai olla hoidossa Titon perheessä. Itse en kisoihin paikalle päässyt, mutta se ei Dafnen juoksuintoa latistanut, pikemminkin päinvastoin. Dafne juoksi itselleen alkuerässä 250 ja finaalissa 251 pistettä ylittäen maagisen 500 pisteen rajan yhteispisteillään 501. Näillä juoksuillaan neiti ansaitsi itselleen myös ensimmäisen maasto sertin enkä olisi voinut olla ylpeämpi kasvatistani.

Dafne, Estorian Eostre’s Daffodil, Äänekosken kisoissa, kuva: Kari Vieri
Tito (Sinacria Hello Mary Lou) ja Dafne (Estorian Eostre’s Daffodil), kuva: Mari Kaukanen

Viime viikonloppuna Freyakin oli viimein sellaisessa kunnossa, että pääsimme kisaamaan Luhtisaalistukseen Hyvinkäälle näiden kolmen tytön voimin. Alkuerässä Averna juoksi Luumu-pojan parina niin hienosti, että hän ansaitsi itselleen upeat 247 pistettä. Freya ja Dafne juoksivat puolestaan parina ja äidin ja tyttären kombosta näki, etteivät tytöt juosseet varsinaisesti kilpaa vaan tekivät pikemminkin yhteistyötä. Tämä söi hieman molempien pisteitä ja Dafne sai 239 ja Freya puolestaan 232 pistettä. Finaalissa Averna ja Dafne juoksivat yhdessä ja tällä kertaa nämä tytöt tekivät siinä määrin yhteistyötä kilpajuoksun sijasta, että Dafnen pisteet jäivät 224 pisteeseen ja johtajan roolin ottaneen Avernan pisteet 230 pisteeseen. Luumu-podengon kanssa juossut Freya intoutui sen sijaan juoksemaan vieraan koiran kanssa kilpaa niin kovalla asenteella, että lopputuloksena oli upeat 245 pistettä. Freyan ja Avernan lopullinen pistesaldo oli samat 477 pistettä, mutta finaalisuoritus ratkaisi nämä kisat Freyan eduksi ja neiti nousi podiumille ykkösenä. Dafnen yhteispisteet olivat hienot 463 pistettä, mikä tarkoitti jokaisen näistä kolmesta tytöistä juosseen itselleen SERTK-arvoisen tuloksen.

Averna, Befrica’s Hera Hyvinkään kisoissa, kuva: Antti Ruotsalo
Freya, Estorian Dawn of Freija, Hyvinkään kisoissa, kuva: Antti Ruotsalo
Dafne, Freya ja Averna, voittajatytöt
Podiumille tarvittiin vähän apukäsiä, että saatiin kaikki tytöt esille

Meidän kisailut tulevat vielä jatkumaan ja seuraavan kerran olemme kisaamassa jo tulevana lauantaina 20.8. Suonenjoen maastomestaruuskisoissa, jonne on ilmoitettu ennätykselliset 11 pikku podengoa. Tästä kisarupeamamme jatkuu 27.8. Loimaalla meidän ihka ensimmäisenä ajuekisana. Syyskuun puolelle olemme suunnitelleet vielä Vöyrin ja Helsingin kisoja, minkä jälkeen tytöt saavat jäädä ansaitulle talvi-tauolle kisailuista. Ensi vuonna sitten jatketaan toivottavasti kisaamista vielä isommalla porukalla. Freyan pentu Myy on käynyt erittäin menestyksekkäästi treenamassa Harjavallan treeneissä ja ensi keväänä ikää on tarpeeksi kisakentille. Myös Freyan pentu Haru on käynyt treeneissä Helsingissä ja kenties tästäkin pojasta kuoriutuu vielä kisaaja. Daim aka Dixon He-Man on myös treenaillut vieheen kanssa ja hyvällä tuurilla poika voisi päästä jo Vöyrin kisoihin mukaan. Paljon riippuu siitä, miten poika tulee tulevana keskiviikkona oikeissa maastotreeneissä juoksemaan.

Haru, Estorian Freija’s Midsummer Magic, maastotreeneissä. Kuva: Antti Ruotsalo
Myy, Estorian Freija’s Midsummer Magic, maastotreeneissä. Kuva: Tuija Kotka-Ritavuori

ps. Ensi vuonna voisi olla tiedossa kaksikin pentuetta maastojuoksuun potentiaalisia podengopentuja. Kannattaakin olla yhteydessä, jos oma maastokisakoira kiinnostaa.

Lisää kuvia löytyy muuten täältä: https://photos.app.goo.gl/vyV9MfJxr7U5xaBc9