Estorian
FI MVA Estorian Dawn of Freija

FI MVA Estorian Dawn of Freija

Syntynyt 18.6.2017
Vanhemmat Estorian Apollo The Bright & Beoline Branca de Neve
Rekisterinumero: FI38523/17
Kasvattaja: Marianne Kolu, Kennel Estorian
Omistajat: Marianne Kolu

Freya KoiraNetissä

Freya, Frella, Fey-fey, Frella-Bella, Fiia, Fifi… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tässä tapauksessa Freyan rekisterinimi ja virallinen kutsumanimi tulevat skandinaavisesta mytologiasta ja skandinaavisen jumaltaruston hedelmällisyyden jumalattaresta Freijasta. Freyaan iskin silmäni heti tytön synnyttyä, mutta pitkään pähkäilin Freyan ja mini-Sirun eli Danin välillä. Lopulta Freyan persoonallisuus ja kertakaikkisen lumoava ilme saivat minut valitsemaan kotiin nimenomaan tämän neidin.

Freyan luonne on mielenkiintoinen sekoitus enkeliä ja pirua, sokeria ja suolaa, pippua ja vaahtokarkkeja. Freyan kouluttaminen on todella mukavaa, koska tyttö malttaa kuunnella ja keskittyä käskyihin ja treenaamiseen. Lenkille lähtiessä Freya on myös meidän porukkamme rauhallisin hihnoja laitettaessa, mutta lenkkipolulla innostui varsinkin nuorempana liiankin usein vetämään toisten koirien hihnoja ja kisaamaan kepin vedosta. Kynsien leikkuu ja muut hoitotoimenpiteet sujuvat Freyan kanssa lähes pelottavan helposti, sillä neiti yleensä painaa pään rintaa vasten ja rupeaa nukkumaan. Syliin Freya tulee muutenkin mielellään ja monesti tyttö kuluttaa aikaansa tuijotellen minua ihastuneesti silmiin. Usein sanon, että joku koirista on vienyt sydämeni, mutta Freya tuli sisään oikein räminällä ja varasti sen kokonaan itselleen.

Tämän enkelimäisen ja helpon podengon lisäksi Freyassa elää kuitenkin myös sellainen pieni piru, että tyttö on nykyisin enemmän tai vähemmän koko joukkion johtaja (Nova on tosin edelleen Freyan idoli, jolle tyttö ei uskalla ryttyillä, mielistelee vain). Hestian kanssa Freyalla on välillä kiimojen aikaan ongelmia, koska molemmat ovat aika vahvoja persoonia ja ikäeroa vain 9 kuukautta. Sama myös Gaian kohdalla. Yleensä Freya on kuitenkin Hestian ja Gaian paras kavari.

Freyalla on todella vahva vartioimis/vahtimisvietti, minkä takia Freya suhtautuu vieraisiin aluksi epäluuloisesti ja pidättyväisesti. Jos Freyan jättää huomiotta ja antaa tytön itse tarkkailla tilannetta vähän etäämpää, niin yleensä Freya toivottaa vieraat lopulta tervetulleeksi kipuamalla syliin kerjäämään huomiota. Crocseista likalla on todellinen pakkomielle eikä niiden lähelle ole muilla koirilla mitään asiaa silloin, kun neiti päättää niitä alkaa vahtimaan. Myös ruokakipot ovat Freyan mielestä kaikki hänen ja tiukkana saa olla, ettei neiti käy muiden ruokia varastamassa. Onneksi Freya on suhteellisen hidas syömään niin muut ehtivät hotkimaan omat ruokansa ennen kuin Freya änkeää väkisin toisten kipoille.

Freyan ulkomuodossa parasta on ehdottomasti tytön pää ja ilme. Niiden osalta Freya on yksinkertaisesti superkaunis. Suurin puute neidillä on pyöreä ylälinja. Muuten Freya on kaikin puolin näpsäkkä pakkaus myös ulkoisesti. Tyttö valioitui kesäkuussa 2022 Pöytyän näyttelyssä, tuomarina Pekka Teini. Freya on aloittanut myös juoksuharrastuksen ja heti ensimmäisissä kisoissaan tyttö oli hienosti toinen ja SERTK arvoinen. Pentujen takia juoksuharrastus on hieman kärsinyt, mutta tällä hetkellä Freyalla on kasassa neljä maasto SERTK-tulosta ja viimeistä käyttövalion arvoon vaadittavaa SERTK-tulosta jahtaamme vielä syksyllä 2022. Freyan kolmas ja viimeinen pentue on suunnitteilla alkuvuodesta 2023. Toiveissa olisi saada aikaiseksi juuri maastojuoksuun potentiaalisia pieniä podengon alkuja maailmalle. 


TERVEYS

Polvet: 0/0 (19.6.2018 ja 23.4.2021)
Silmät: Ei merkkejä perinnöllisistä silmäsairauksista (19.6.2018 ja 23.4.2021)


NÄYTTELYARVOSTELUT:

31.8.2019 Kouvola rn.
tuomari Marja Talvitie

Hieman ilmavan vaikutuksen tekevä, kokonaisuudessaan hieman pitkä pää, kookkaat korvat, pysty olkavarsi ja löysät kyynärpäät, köyristää lanneosaa seistessä sekä liikkeessä, aavistuksen alas kiinnittynyt häntä, hyvä karva, liikkuu kovin löysästi edessä. Käsiteltävissä.
AVO ERI-1

6.10.2019 Hämeenlinna kr
tuomari Maire Tönurist, Viro

2v, erinomaista kokoa ja mittasuhteita omaava narttu, kaunis narttumainen pää. Hyvät silmät, saisi olla aavistuksen tummemmat. Hyvät korvat. Hyvän pituinen kaula, hieman pysty. Hyvät lavat. Lyhyt ja suora olkavarsi. Hyvin rakentunut takaosa. Oikea häntä. Hyvät raajat ja tassut. Hyvä karva. Hieman epävarma käytös, tarvitsee enemmän itseluottamusta, ajan kanssa antaa itseään käsitellä, palautuu nopeasti omistajan koskettaessa. Käsiteltävissä.
AVO ERI-1

5.10.2019 Hämeenlinna kr.
tuomari Katrin Raie, Viro

2 years. Excellent type. Ok size. Feminine head, strong enough. Correct eyes and expression. Ok bite. Excellent lenght of neck. Topline could be better. Ok underline. Nice forechest. Excellent rear angulation. Correct feet. Needs a bit more drive behind and stronger topline. Käsiteltävissä.
AVO ERI-2

11.8.2019 Mäntsälä rn.
tuomari Zidy Munsterhielm-Ehnberg

Erinomainen tyyppi, hyvä koko, kaunis pää, erinomaiset korvat, hyvät silmät, hyvä purenta, hyvät etukulmaukset, hyvä rintakehä, hieman luisu lantio, hyvä häntä, hyvät liikkeet ja hyvä luonne. Turhan pitkä lanneosa. Käsiteltävissä.
AVO ERI-3 SA PN3

25.8.2019 Pöytyä erikoisnäyttely
tuomari Pedro Sanches Delerue, Portugali

Excellent head with correct expression. Good neck, correct topline. Very typical tail. A bit long in body. Good angulation. Movement could have more power. Exellent coat. Käsiteltävissä.
AVO ERI-4 SA

25.5.2019 Hamina NORD
tuomari Lotte Jörgensen, Tanska

Good type & size, feminin head expression, body is well developed for age, enough of neck, normally angulated front & behind, nice tailset, moves ok for age, good temperament. Käsiteltävissä.
NUO ERI-1 SA PN1 SERT NORD SERT ROP

19.5.2019 Sipoo rn.
tuomari Jetta Tschokkinen

Pian 2-v. Hyvä koko ja mittasuhteet. Kevytpiirteinen narttu, jolla hyvät päänlinjat. Hyvät silmät, korvat ja purenta. Runko saisi olla tilavampi ja alarinta selvempi. Köyristää selkää. Hyvä häntä. Normaalit kulmaukset. Voisi liikkua pidemmällä askeleella. Hyvä käytös. Käsiteltävissä.
NUO EH-1

23.9.2018 Hyvinkää rn.
tuomari Jensen Peter L., Tanska

15 månader  Bra utvecklad i typ, storlek & könsprägel för sin ålder. Snyggt huvud, bra uttryck. Bra bredd & längd i skalle. Stop & nosparti passar därtill. Öron, ögon, bett & pigment är prima. Bra vinklar. Ganska bra överlinje. Bröst, ribba & substans i bakparti är för åldern välutvecklade. Stark benstomme & tassar. Färg & hårläge är prima. Är inte ännu värdigt utvevklad. För åldern bra rörelser.
JUN ERI-1

8.7.2018 Rusko RN
tuomari Andre Van Den Broek, Alankomaat

1 year. Well developed for age. Beautiful, feminine, typical head. Dark eyes. Good ears. Good teeth. Strong neck. A bit too arched topline. Good ribcage. A bit round croup. Shows for the moment a bit overbuilt. Käsiteltävissä.
JUN ERI-1

16.6.2018 Kotka NORD
tuomari Annukka Paloheimo

Hyvät mittasuhteet. Köyristää selkäänsä. Hyvä pää ja purenta. Niukat etukulmaukset. Pitkä lanne. Hyvä pigmentti. Hyvä häntä. Kovin leveät etuliikkeet. Ylälinja saa vakiintua. Käsiteltävissä.
JUN ERI-1

26.5.2018 Rauma Kr
tuomari Tuula Savolainen

11 kk, hyvät mittasuhteet seistessä ja liikkeessä ylälinjan tulee vakiintua, kaartuu tällä hetkellä liikaa lanteelta, hyvät päänlinjat, tummat silmät, hieman kookkaat korvat, kuono saa vielä tyvestään vahvistua, hyvä rungon tilavuus, aavistuksen pitkä lanne, hyvin kulmautunut takaa, sopivasti edestä, hyvä häntä, etuliike saa vakiintua, sivuliikkeessä taka-askel voisi olla tehokkaampi. Käsiteltävissä.

JUN EH-2

19.5.2018 Hamina NORD
tuomari Hannele Jokisilta

Erinomainen tyyppi. Selvästi narttumainen kokonaisuus. Hyvä vahvuus. Oikealinjainen nartunpää. Sopivat kulmaukset. Hyvä rungon malli. Ajoittain köyristää selkänsä. Erinomainen karva. Hieman lyhyt takaosa ja leveä edestä. Käsiteltävissä.
JUN ERI-1, SA, PN1, SERT, NORD-SERT, ROP

12.5.2018 Loviisa RN
tuomari Marja Talvitie

Edestä kovin levottomasti liikkuva, edestä ja takaa niukasti kulmautunut, hieman luisu lantio, köyristää hieman lanneosaa, hyvä karva, tekee hieman ilmavan vaikutuksen. Tarvitsee aikaa. Käsiteltävissä.
JUN EH-2

3.2.2018 Parkano RN
tuomari Maija Mäkinen

7kk narttupentu, jolla hyvät mittasuhteet ja sukupuolileima. Kaunisilmeinen pää. Hyvät korvat, silmät ja purenta. Lapa voisi olla viistompi, muuten hyvin kulmautunut. Rintakehä saisi olla pidempi suhteessa lanteeseen. Hyvä luusto ja käpälät. Hyvä häntä. Liikkuu reippaasti hyvällä askeleella. Ylälinja saa vahvistua. Hyvä käytös. Käsiteltävissä.
PEK-1 KP ROP-pentu