Estorian
Vadelmatassun Magic of Happiness

Vadelmatassun Magic of Happiness

Syntynyt 22.6.2013
Vanhemmat FI KVA FI MVA EE MVA LT MVA Snowmist Acrobat & BY MVA LT JMVA LV JMVA EE JMVA BALT JMVA Jäähelmen Lucky Lady
Rekisterinumero: FI38854/13
Kasvattaja:  Ria Paussu / Vadelmatassun
Omistajat: Marianne Kolu

Nova KoiraNetissä

Terveys

Lonkat: B/B (6.8.2014)
Kyynärät: –
Silmät: Ei merkkejä perinnöllisistä silmäsairauksista (28.7.2014, 1.7.2015, 28.12.2016, 19.6.2018), Fibrae Latae (todettu 1.7.2015)
Selkä: –

Olin haaveillut omasta samojedista siitä asti, kun vanhempieni ensimmäinen koira, samojedi Tuiskuviiman Ragtime, jouduttiin lopettamaan vuoden 2006 syksyllä. Pari vuotta myöhemmin rupesin aktiivisesti jäljittämään Remun sukulaisia KoiraNetin välityksellä ja onnistuinkin löytämään Remun veljestä alkaneen linjan, jonka jälkikasvua käytettiin edelleen aktiivisesti jalostustyössä. Aloin siis seuraamaan Remun veljen, Tuiskuviiman Romuluksen, pojanpojan Akemos Bamauksen jälkeläisiä. Halusin myös jääräpäisesti löytää ensimmäisen samojedini lähellä asuvalta kasvattajalta, jotta yhteydenpito toimisi helposti tulevaisuudessa. Suurin osa löytämistäni koirista eli kuitenkin pohjoisessa Suomessa, minkä takia oman samojedin metsästys ei aluksi tuottanut tulosta.

Usean vuoden etsimisen jälkeen rupesin jo samojedit unohtamaan, sillä kaikki kiinnostavat pentueet syntyivät toiveisiini nähden liian kauaksi. Siirryin jo suunnittelemaan kokonaan toisen rodun hankintaa ja olin jo alustavasti varailemassa omaa pentua, kun törmäsin samojediyhdistyksen sivuilla pentue-suunnitelmaan Snowmist Acrobat x Jäähelmen Lucky Lady. Muistin Snowmist Acrobatin olevan Remulle sukua, sillä olin kyseisestä pentueesta itse muutama vuosi aiemmin haaveillut. Rupesinkin tutkimaan pentuetta tarkemmin ja huomasin kasvattajan asuvan Espoossa – vihdoinkin siis Etelä-Suomeen syntyvä pentue. Jäämättä sen pidemmäksi aikaa asiaa pohtimaan laitoin kasvattajalle jo saman päivän aikana viestiä ja siitä alkoi pentueen syntymän odottelu. Juhannuksena 2013 lopulta syntyi Vadelmatassun kenneliin kaksi poikaa ja kaksi tyttöä ja ennen kuin ’Nova’ ehdin sanoa, oli tyttö varattu minulle ja oman samojedin odotus pääsi tosissaan alkamaan. Koska yhteistyö kasvattajankin kanssa näytti sujuvan, sovimme Novan lopulta tulevan laumamme jäseneksi sijoitussopimuksella.

Nova on luonteeltaan todella ystävällinen ja avoin. Tyttö ei arastele käytännössä mitään tai ketään ja kaikki tutut ja tuntemattomat pitäisi päästä tervehtimään. Voi sitä itkua ja vikinää, jos joku ihminen ei Novaa huomioi. Tyttö on ulkomuotonsa puolesta kehittynyt jatkuvasti parempaan suuntaan ja tästä osoituksena on ensimmäisen pentunäyttelyn kp ja sijoittuminen kolmanneksi yhdeksän tytön joukosta. Avoimeen luokkaan päästyään Novan ura on ollut nousujohteinen ja odottelemme ensimmäisen SERTin napsahtavan mittariin hetkenä minä hyvänsä.

Novalta luonnistuu hyvin myös temppujen tekeminen ja olemme jo pennusta asti treenailleet tytön kanssa koiratanssia. Ensimmäinen temppuilu-esiintyminen tapahtui jo reilun puolenvuoden ikäisenä messukeskuksessa järjestetyn pentunäyttelyn yhteydessä, mutta kunnollisen koiratanssikoreografian tyttö pääsi esittämään vasta työpaikallani jouluna 2014. Siitä innostuneena rupesimme treenailemaan vielä enemmän ja harjoittelumme huipentui marraskuussa 2015 Helsingin messukeskuksen lemmikkimessuilla, jossa esiinnyimme kahtena päivänä osana SAMY:n pistettä. Chisun Yksinäisen keijun tarina -musiikkiin laadittu esitys osoitti jälleen, kuinka lahjakas ja innokas tekijä tämä samojedi kaunotar on ja seuraavaksi otamme tähtäimeksi ihan viralliset koiratanssikisat.

Novan ensimmäinen pentue syntyi ystävänpäivä huumassa 12.2.2016. Vadelmatassun Heavenly-pentue kasvoi luonani Harjavallassa ja pentuajasta päivittelin aktiivisesti pentublogia. Seuraavia pentuja rupeamme suunnittelemaan ensi vuonna jahka nyt näemme, mihin nämä ensimmäiset pennut kehittyvät. Nova synnytti ja hoiti pentunsa ongelmitta ja kaikki pennut ovat todella lupaavia.

Novasta voi hyvällä syyllä olla ylpeä!

novaaiti

novankuvia

nova2

Videoita

Kuvaaja Teemu Hiltunen

Kuvaaja Ria Paussu

Kuvaaja Teemu Varho