Beoline Cranberry

Beoline Cranberry

 siru1

”SIRU”

Info

Rekisterinimi: Beoline Cranberry, FIN18879/07
Syntymäaika:  4.1.2007
isä: Parisade Escultor
äiti: Beoline Betty

omistaja: Marianne Kolu 
kasvattaja: Petri & Raija Kangassalo / Kennel Beoline

Strategiset mitat: 6 kiloa, 28 cm

Tuloksia

Näyttelyt:
1 x VA-SERT
2 x ERI
4 x EH
2 x EH

Terveys:
Polvet – 0/0 (2.12.2008)
Silmät – ei merkkejä perinnöllisistä sairauksista (2.12.2008, 19.10.2011)
Sydänkuuntelu – ok (2.12.2008)

sirunsukupuuiso

Perheemme ensimmäinen portugalinpodengo saapui meille Janakkalasta maaliskuussa 2007. Sirun vaalea väritys, ruskea kirsu ja kultaiset silmät veivät sydämeni ensi silmäyksellä, samoin energinen ja iloinen luonne. Sirun saapuminen perheeseen oli melkoista sattumankauppaa, sillä alun perin uudeksi koiraksi etsittiin ”halpaa” sekarotuista pikkukoiraa. Seikkailtuani useiden päivien ajan netissä törmäsin kuitenkin sattumalta podengoihin ja eksyin kennel Encautom’sin sivuille. Encautom’sin pennut olivat kuitenkin jo varattuja ja luovuimmekin podengon metsästyksestä. Liekö kohtalon johdatusta vaiko houkan tuuria, mutta vain muutaman päivän kuluttua huomasin kuitenkin keltaisen pörssin sivulta ilmoituksen kolmesta podengopennusta ja heti samana iltanahan noita pikkuisia lähdettiin katsomaan. Ja viikon päästä siitä Siru muutti meille.

Siru on tomera ja hyvin itsetietoinen narttukoira, jolle oman aseman pönkittäminen on vähän turhankin tärkeää. Siru suutahtaa helposti, mutta toisaalta leikkisyyttä ja iloisuutta löytyy tasapainottamaan tuota räjähdysherkkyyttä. Metsästäjän vaistot ovat myös kohdallaan ja lenkeillä Sirun ensisijainen tehtävä tuntuu olevan kaikenlaisten jälkien haistelu. Siru onkin taitava käyttämään kuonoaan ja perinteinen namien etsintä -leikki on Sirulle yhtä helppoa kuin hengittäminen. Siru rakastaa kaikenlaista hemmottelua ja tarvitsee temppujen tekemiseen kunnon motivaattorin. Mukavuudenhalu näkyy esimerkiksi aamuisin, kun Siru ei millään suostu nousemaan sängystä ylös ulkoilemaan. Tyypilliset nukkumapaikat ovat lähes poikkeuksetta toinen toistaan pehmeämpiä eikä sateisella kelissä mentäisi ulos ollenkaan. Ei Siru tosin tarpentullen kaihda likaisuuttakaan ja varsinkin metsässä tulee kyllä rämmittyä välillä melkoisissa rapakoissa hiirten ja oravien perässä.

Sirun äiti on toista sukupolvea suomalainen kasvatti Beoline kennelistä. Isä on myös Beolinen kasvatti, mutta sen jälkeen sukupuusta löytyykin runsaasta Portugalin tuonteja. Suvusta löytyy niin Suomen kuin muiden maiden valioita, jopa jokunen C.I.B. Sirun sukusiitosprosentti 6 sukupolven mukaan laskettuna (koirista 90% tiedossa) on 9,18. Esimerkiksi portugalintuonti Galao do Vale Negro löytyy Sirun sukupuusta niin äidin äidin isänä kuin isän isänä. Galao do Vale Negrolle on 11 pentuetta kenneleissä Tähtitaivaan, Beoline ja Parisade. Sirulla itsellään on kaksi kahden pennun pentuetta. Siru steriloitiin heinäkuussa 2012.

Sirun lähisukulaisilta ei löydy virallisia terveystuloksia, mutta Siru itse on tutkittu polvien, sydämen ja silmien osalta. Toistaiseksi kaikki vaikuttaa terveeltä, mutta esimerkiksi monet silmäsairaudet tulevat näkyviin vasta koiran vanhenemisen myötä. Sirulla oli pentuna ongelmia maitohampaiden vaihtuvuuden kanssa ja niitä piti käydä lääkärissä asti poistamassa. Muuten hampaat ovat hyvät, vaikka Sirun siskolla onkin ongelmia purennassa. Ulkomuodoltaan Siru on podengoksi aavistuksen liian siro. Erityisesti niskanseutu kaipaisi lisää jykevyyttä. Häntä kaartuu puolestaan liian pitkälle selkää kohden, mutta korvat ja kulmaukset ovat hyvät. Samoin turkinlaatu ja yleisilme. Siru on saanut näyttelyissä kaksi kertaa laatuarvion ERI sekä kerran vara-sertin. Muuten näyttelytulokset ovat olleet pääasiassa EH:ta sekä pari H:ta. Muina harrastuksina Sirulla on ollut agility, jota olemme treenanneet muutaman kesän verran ja ottaneet osaa muutamaan epäviralliseen kisaankin – kerran ollaan jo saatu puhdas nolla rata. Vielä kun aikaa saataisiin parannettua 🙂

 

NÄYTTELYTULOKSIA

AVO ERI-2, PN2, Vara-SERT | OPEN EXC-2, BB2, RES-CAC
– Hyvinkään ryhmänäyttely 20.9.2009 – Jaana Hartus –

Erittäin hyvän tyyppinen, sopiva luustoinen, mittasuhteiltaan riittävä narttu. Varsin hyvä kallo-osa. Kuono-osa voisi olla hiven täyteläisempi silmien alta. Hiven kookkaat silmät, voisivat olla tummemmat. Hyvä ryhti. Aavistuksen pitkä lanneosa. Tyypilliset kulmaukset, samoin sivuliikkeet.

AVK-3, AVO-EH | OPEN VG-3
– Lahti KV 26.4.2009 – Kirsi Laamanen –
Tyypiltään erinomainen, hyvin feminiininen siro narttu. Hyvä rungonpituus. Hyvä ylälinja. Pysty olkavarsi. Takaa erittäin hyvin kulmautunut. Hyvin feminiininen hyväilmeinen pää. Kokonaisuuteen nähden kaula hieman kömpelö. Liikkuu hyvin. Reippaampi liikkeissä kuin pöydällä.

NUO-H | INT G
– Hyvinkää 20.9.2008 – Marja Talvitie –
Vielä kovin kevytrunkoinen, korkearaajainen ja ilmava. Hieman kapea, kupera ja takaluisu kallo. Etuasentoinen lapa ja pysty olkavarsi. Riittävät takakulmaukset. Hyvä karva. Köyristää lanneosaa sekä seistessä että liikkeessä. Hyvä luonne. Tarvitsee aikaa.

NUK-2, NUO-EH | INT VG-2
– Porvoo 13.9.2008 – Saija Juutilainen –
20kk hyvä runkoinen nuori narttu, jolla —. Sievä pää ja ilme, hyvä purenta. Hyvä karvan laatu. Hätä kiertyy renkaaksi selässä. Reipas luonne ja liikkeet.

NUK-1, NUO-ERI, PN3 INT EXC-3
– Heinola 17.8.2008 – Zvi Kupferberg (Israel) –
Correct bite. Feminine head. Good topline. Correct chest. Correct front & angulation. Tail is touching back. Good coat. Good movement.

JUN-H | JUN G
– Iitti 17.5.2008 – Elina Haapaniemi –
16kk vanha. Vaikuttaa ikäistään nuoremmalta. Hieman kevyt ja ilmava kokonaisuus. Hyvä pään muoto. Korvat asettuvat oikein. Hyvä purenta. Ohut kaula. Etuosa saisi olla parempi. Rungon tulee kehittyä. Riittävät kulmaukset. Tarvitsee enemmän aikaa.

JUK-3, JUN-EH | JUN VG-3
– Turenki 10.5.2008 – Tuula Savolainen –
16kk nuori narttu, joka antaa tänään korkearaaj. vaikutelman. Hyvä pää, hyvät korvat, purenta ok. Hyvin kulm. takaosa. Olkavarsi voisi olla viistompi. Vielä kevyt runko. Hyvä karva ja karvanlaatu. Etuliikkeet kyynerp. löysät. Sivuliik. etuaskel korkeahko. Tarvitsee vielä aikaa.

JUN-EH | JUN VG
– Turku kv 26.1.2008 Winter Dog Show – Andre v d Broeck (Alankomaat) –
1 year old female. Well balanced with good proportion. Typical feminine wad in which I’d prefer more filling under eyes. Good teeth. Little bit throat. Somewhat pronounced eyes. Good ear setting strong neck. When standing free good topline. A little bit round in croup. Well angulated front and rear. From the side free movements. Coming to me could be more stabile.

JUK1, JUN-EH | JUN VG-1

– Lahti kv 27.10.2007 – Kari Salminen –
+ Oikeat mittasuhteet päässä
+ hyvät korvat
+ hyvä takaosa
– Arkaillen käyttäytyvä
– tarvitsee harjoitusta
– voisi olla hieman voimakkaampi luusto
– hieman vaaleat silmät
– melko varautunut käytös

MATCH SHOWT

Sininen nauha
9.3.2008, Match Show Mäntsälä,
Kalaasin parkkihalli. Pienet aikuiset
Hyvää liikkeet, koiran esitystaito, luonne, esiintyminen ja yleisvaikutelma.

Sininen nauha
Match Show Orimattila 7.10.2007

Sininen nauha
MatchShow Tikkurila 23.9.2007
”kaipaa harjoittelua ja rohkeutta esiintymiseen”