Siru

BEOLINE CRANBERRYsirunsivu

PERUSTIEDOT

Rekisterinimi Beoline Cranberry
Kutsumanimi Siru
Syntymäaika 4.1.2007 Rek.numero FIN18879/07
Kasvattaja Petri & Raija Kangassalo/ Kennel Beoline Omistaja Marianne Kolu
KoiraNet http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FIN18879/07&R=94.23

LÄHISUKU

Isä Parisade Escultor Äiti Beoline Betty
Sisarukset Beoline Blueberry, Beoline Strawberry
Pentueet Estorian A-pennut (26.5.2010), Estorian B-pennut (12.3.2012)

SUKUPUU

 Dia2

TERVEYS

Säkäkorkeus Paino
Polvet 0/0 (2.12.2008) Silmät Ei merkkejä perinnöllisistä sairauksista (2.12.2008, 19.10.2011)
Lonkat Kyynärät
Selkä Sydän Ei sivuääniä (2.12.2008)
Muut tiedot Osa maitohampaista täytynyt poistaa eläinlääkärissä, satunnaista silmien rähmintää, yksi silmätulehdus, hammaskiveä poistettu lääkärissä pari kertaa, steriloitu 24.7.2012, oikeasta jalasta katkesi ristiside syksyllä 2015 (korjattiin leikkauksella), hampaita poistettu, normaali synnytys

NÄYTTELYT

Tittelit
SA ERI 2
EH 5 H 2
SERT VARA-SERT 1
CACIB ROP
VSP PN/PU-sijoitus 2
ROP-pentu VSP-pentu
KP  

MUUT KILPAILUT

TOKO Agility Vain möllikisoja, ei sijoituksia
Maastojuoksu Koiratanssi
Rekikoe Luonnetesti

Perheemme ensimmäinen portugalinpodengo saapui meille Janakkalasta maaliskuussa 2007. Sirun vaalea väritys, ruskea kirsu ja kultaiset silmät veivät sydämeni ensi silmäyksellä, samoin energinen ja iloinen luonne. Sirun saapuminen perheeseen oli melkoista sattumankauppaa, sillä alun perin uudeksi koiraksi etsittiin ”halpaa” sekarotuista pikkukoiraa. Seikkailtuani useiden päivien ajan netissä törmäsin kuitenkin sattumalta podengoihin ja eksyin kennel Encautom’sin sivuille. Encautom’sin pennut olivat kuitenkin jo varattuja ja luovuimmekin podengon metsästyksestä. Liekö kohtalon johdatusta vaiko houkan tuuria, mutta vain muutaman päivän kuluttua tästä huomasin keltaisen pörssin sivulta ilmoituksen kolmesta podengopennusta ja heti samana iltanahan noita pikkuisia lähdettiin katsomaan. Ja viikon päästä siitä Siru muutti meille.

Siru on tomera ja hyvin itsetietoinen narttukoira, jolle oman aseman pönkittäminen on vähän turhankin tärkeää. Siru suutahtaa helposti, mutta toisaalta leikkisyyttä ja iloisuutta löytyy tasapainottamaan tuota räjähdysherkkyyttä. Metsästäjän vaistot ovat myös kohdallaan ja lenkeillä Sirun ensisijainen tehtävä tuntuu olevan kaikenlaisten jälkien haistelu. Siru onkin taitava käyttämään kuonoaan ja perinteinen namien etsintä -leikki on Sirulle yhtä helppoa kuin hengittäminen. Siru rakastaa kaikenlaista hemmottelua ja tarvitsee temppujen tekemiseen kunnon motivaattorin. Mukavuudenhalu näkyy esimerkiksi aamuisin, kun Siru ei millään suostu nousemaan sängystä ylös ulkoilemaan. Tyypilliset nukkumapaikat ovat lähes poikkeuksetta toinen toistaan pehmeämpiä eikä sateisella kelissä mentäisi ulos ollenkaan. Ei Siru tosin tarpeen tullen kaihda likaisuuttakaan ja varsinkin metsässä tulee kyllä rämmittyä välillä melkoisissa rapakoissa hiirten ja oravien perässä.

 

Sirun äiti on toista sukupolvea suomalainen kasvatti Beoline kennelistä. Isä on myös Beolinen kasvatti, mutta sen jälkeen sukupuusta löytyykin runsaasta Portugalin tuonteja. Suvusta löytyy niin Suomen kuin muiden maiden valioita, jopa jokunen C.I.B. Sirun sukusiitosprosentti 6 sukupolven mukaan laskettuna (koirista 90% tiedossa) on 9,18. Esimerkiksi portugalintuonti Galao do Vale Negro löytyy Sirun sukupuusta niin äidin äidin isänä kuin isän isänä. Galao do Vale Negrolle on 11 pentuetta kenneleissä Tähtitaivaan, Beoline ja Parisade. Sirulla itsellään on kaksi kahden pennun pentuetta. Siru steriloitiin heinäkuussa 2012.

 

Sirun lähisukulaisilta ei löydy virallisia terveystuloksia, mutta Siru itse on tutkittu polvien, sydämen ja silmien osalta. Toistaiseksi kaikki vaikuttaa terveeltä, mutta esimerkiksi monet silmäsairaudet tulevat näkyviin vasta koiran vanhenemisen myötä. Lisäksi Sirun oikean polven ristiside katkesi syksyllä 2015. Sirulla oli pentuna ongelmia maitohampaiden vaihtuvuuden kanssa ja niitä piti käydä lääkärissä asti poistamassa. Muuten hampaat ovat hyvät, vaikka Sirun siskolla onkin ongelmia purennassa. Vanhemmiten hampaita on kuitenkin jouduttu poistamaan hammaskiven muodostumisen takia. Steriloinnin jälkeen Sirulla on ollut myös taipumusta lihomiseen.

 

Ulkomuodoltaan Siru on podengoksi aavistuksen liian siro. Erityisesti niskanseutu kaipaisi lisää jykevyyttä. Häntä kaartuu puolestaan liian pitkälle selkää kohden, mutta korvat ja kulmaukset ovat hyvät. Samoin turkinlaatu ja yleisilme. Siru on saanut näyttelyissä kaksi kertaa laatuarvion ERI sekä kerran vara-sertin. Muuten näyttelytulokset ovat olleet pääasiassa EH:ta sekä pari H:ta. Muina harrastuksina Sirulla on ollut agility, jota olemme treenanneet muutaman kesän verran ja ottaneet osaa epävirallisiin kisoihinkin – kerran saimme puhtaan nollaradan, mutta aika ylittyi. Pentujen jälkeen Sirun agilityharrastaminen pääsi unohtumaan ja tytön kanssa on treenailtu pääasiassa vain koiratanssia kotioloissa.