Pennun ostajalle

Estorian-pennut

Pennut saavat mukaansa
» koiranpennun hoito-ohjeet
» penturuokaa
» jotain tuttua helpottamaan eroahdistusta
» Kasvattajan tuen tulevaisuudessa
» Tarvittaessa ilmaisen hoitopaikan
» Podengoyhdistyksen 1. vuoden jäsenyyden

Pentujen vanhemmat ovat
» hyväluontoisia
» saaneet näyttelystä vähintää laatuarvostelun EH 
» todettu terveiksi polvien (ja silmien) osalta

Uudessa kodissa 
» Koiranpennun sosiaalistamista tulee jatkaa myös uudessa kodissa ja siihen tulee kiinnittää erityistä huomiota pennun ensimmäisten viikkojen aikana.
» Kaikilla kasvateillani on elinikäinen palautusoikeus mikäli perheen elämäntilanne muuttuu ja koirasta on pakko luopua. Autan tarvittaessa uuden kodin etsimisessä.
» Mikäli ostaja sitoutuu käyttämään koiran kahdessa koiranäyttelyssä (kennelliiton viralliset näyttelyluokat JUN, NUO, AVO, VAL, KÄY, VET) ja käyttämään koiran silmä- ja polvitutkimuksissa kun koira täyttää vuoden, koiranhinnasta hyvitetään takaisin oston yhteydessä sovittu summa.

_____________________________________

» Koiran hankinta 

Koiran sanotaan olevan ihmisen paras ystävä ja siitä on omistajilleen paljon iloa. Aina elämä koiran kanssa ei kuitenkaan ole ruusuilla tanssimista. Ennen kuin lähdet vakavasti etsimän itsellesi sopivaa koiraa, sinun on syytä ottaa huomioon muutama asia.

Koira elää useita vuosia, parhaimmillaan jopa yli 15 vuotta. Sinun pitääkin olla valmis sitoutumaan uuteen perheenjäseneesi sen koko elämän ajaksi. Koira vaatii myös säännöllistä ulkoilua ja liikuntaa kaatosateista tai paukkupakkasista huolimatta. Sitä ei voi jättää useiksi tunneiksi ilman huolenpitoa ja seuraa ja se kaipaa ruokaa ja puhdasta vettä siinä missä ihminenkin. Koiran perushoitoon kuuluu ulkoiluttamisen ja ruokinnan lisäksi myös turkinhoito, hampaidenpesu, rokotukset ja muut mahdolliset lääkärikulut, joita ei voi jättää hoitamatta ajan tai rahan puutteen vuoksi. Jokainen koira ansaitsee myös peruskoulutuksen, rakkautta ja rajoja, tekemistä ja älyllistä haasteita unohtamatta.

Koiran hankinnan yhteydessä on syytä pysähtyä pohtimaan, millaiseen asemaan olet koiran hankkimassa? Onko sen tarkoitus olla seurakoira, sohvalla viityvä seuralainen, vaiko pihakoiraksi tarkoitettu vahti? Tai kenties haluat harrastuskaverin, jonka kanssa treenata agilitya tai tokoa. Kannattaakin perehtyä sinua kiinnostavien rotujen käyttötarkoitukseen, historiaan ja luonteeseen, jotta tietäisit miten se sopisi juuri sinun intresseihisi. Tärkeä on myös kysymys hankkiako poika- vai tyttökoira. Monesti tyttöjen kouluttaminen on helpompaa, mutta toisaalta esimerkiksi treenaamista häiritsevät 1-2 kertaa vuodessa esiintyvä kiima, jonka aikana moniin treenipaikkoihin meneminen on kiellettyä.

Koira tulee aina hankkia luotettavalta kasvattajalta, jonka kanssa tulet itse toimeen. Suomessa samoin kuin muissa maissa toimii monia pentutehtailijoita, joille tärkeää on vain koirista saatu tuotto koirien hyvinvoinnista välittämättä. Pentutehtailijoilta hankitut pennut kohtaavat elämässään yleensä runsaasti ongelmia käytöshäiriöistä vakaviin sairauksiin. Monille uusille koiranomistajille koiran rekisteripaperit ovat tarpeettomia ja koska pentutehtailijoiden paperittomat ”rotukoirat” myydään hieman paperillista koiraa halvemmalla, ihmiset sortuvat helposti ostamaan niitä. Valitettavasti tämä ostohinnassa säästetty summa menetetään nopeasti koiran kasvaessa ja monenlaisten ylimääräisten kustannusten ilmestyessä. Pentutehtailijoiden tunnusmerkeistä löytyy tietoa artikkelit-linkin takaa.

Hyvä kasvattaja pyrkii edistämään kasvattamansa rodun hyvinvointia käyttämällä kasvatustyössään vain rotumääritelmän mukaisia, terveitä ja hyväluontoisia koiria. Kasvattajan tulisi olla avoin mitä tulee omien koirien hyviin ja huonoihin puoliin ja kertoa niistä myös pennunostajalle. Ennen koiran ostamista kannattaa käydä tutustumassa kasvattajan kotioloihin. Kasvattajan tulee huolehtia omien koiriensa terveydestä, perushoidosta ja koulutuksesta sekä pitää koirien tilat siisteinä. Kasvattajan kokemus on luonnollisesti tärkeää, mutta saavutetut meriitit ja taakse kertyneet vuodet eivät kerro koko totuutta. Kaikkein tärkeintä on löytää sellainen kasvattaja, jonka kanssa itse tulee hyvin toimeen, sillä kasvattajan myöhempi tuki ja neuvot ovat varsinkin uudelle koiranomistajalle ensisijaisen tärkeää.

» Minulleko podengo?

Koirarotuja on tarjolla lähes lukematon määrä ja uuden pennunostajan kannattaakin tutustua useampiin vaihtoehtoihin ennen päätöksen tekemistä. Portugalinpodengoihin voit tutustua näiden sivujen tai Podengoyhdistyksen kotisivujenkautta. Myös Portugalinpodengo foorumi tarjoaa oivan väylän esittää kysymyksiä ja lukea muiden vastauksia. Kasvattajille kannattaa myös lähettää viestiä ja kysyä rohkeasti mieltä askarruttavia kysymyksiä.

Vaikka itse olenkin korviani myöten rakastunut tähän reippaaseen ja iloiseen rotuun, niin podengo ei sovi kaikilla. Sen koulutuksessa on omat haasteensa. Podengo ei ole upeasta ulkonäöstään huolimatta sohvien koriste, vaan aktiivinen ja leikkisä energiapakkaus. Kärjistäen podengo osaa olla paikallaan vain nukkuessaan eikä aina silloinkaan, joskin jokainen koira on tietysti yksilö siinä missä ihminenkin. Podengo on työkoira ja se tarvitsee siksi monenlaista tekemistä ja tehtäviä, jotka tekevät oikeutta sen aktiivisuudelle ja älykkyydelle. Muuten se keksii varmasti tekemistä omasta päästään eivätkä podengon päähänpistöt välttämättä ole omistajansa mieleen. Podengojen haukkuminen ja itsepäisyys saattavat myös aiheuttaa päänvaivaa isäntäväelle. Mutta jos podengo on tästä kaikesta huolimatta sinun rotusi, niin siihen rakastuu vikoineen kaikkineen. Harva tyytyy vain yhteen.

Podengopentujen kysyntä on usein liian suurta tarjontaan nähden. Tämä johtuu pienistä pentueista sekä kasvattajien vähäisyydestä. Kasvattajien määrä on tosin viime vuosina ollut lisääntymään päin. Podengopentu maksaa yleensä 900-1400 euroa. Jokaisen pentua suunnittelevan kannattaa tutustua mahdollisuuksien mukaan eri kenneleihin hyödyntämällä esimerkiksi KoiraNetin tilastoja (podengot löytyvät roturyhmästä 5) sekä ottamalla yhteyttä kasvattajiin.

» Toivomuksia uudelle perheelle

Tavoitteenani on löytää jokaiselle pennulle juuri se oikea ja kyseisen pennun luonteelle sopiva koti. Kaikkein kovapäisin podengo ei välttämättä tule toimeen lapsiperheessä, mutta voi toisaalta toimia hyvin koulutettuna harrastuskaverina.

Etsin pennuille sellaisia koteja, jossa koira on rakastettu perheenjäsen ja sille tarjotaan sopivasti aktiviteettejä ja podengon luonteelle sopivaa tekemistä. Kaikkinainen kiinnostus erilaisia harrastusmuotoja (näyttelyt, maastojuoksu, agility…) kohtaan on plussaa, sillä podengo on energinen otus, josta ei ole pelkän sohvan koristeeksi.

Toivon, että uusi perhe olisi valmis käymään koiransa kanssa pari kertaa koiranäyttelyissä, jotta saisin kasvattajana lisätietoja omien kasvattieni heikkouksista ja vahvuuksista. Tarvittaessa olen valmis itse esittämään koiran kehässä, jos uusista omistajista ei tähän touhuun ole. Lisäkseni toiveissani on, että jokaiselta kasvatiltani tarkistetaan polvet ja silmät koiran ollessa vähintään 1-vuotias